Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 7 dkg puha vaj
- 1 cs. szárított élesztő
- 3 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. cukor
- 2 tk. só
- 50 dkg csirkemáj
- 3 ek. étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kk. őrölt bors
- 1 tk. morzsolt majoranna
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 kk. színes paprika
- 1 kk. só
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 kevés snidling
Tetejére:
- 1 tojás felverve kevés tejjel
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egybe dagasztjuk, majd 1 órát pihenni hagyjuk. A
csirkemájat átmossuk, apróra vágjuk, majd a lepirított hagymán fehéredésig
sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, kevés vizet, ha szükség van rá. Majd
botmixerrel pépesítjük kicsit, hogy krémesebb legyen, és hozzáadom a
petrezselyem zöldet és a snidlinget. A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk.
Csinos kis bucikat formázunk. Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Egy golyót kb. 2mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30x16 cm. A
tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 2 ek. májas tölteléket, de a tészta
szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta. A töltelékre
fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy éles
késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek
minimum 6cm-nek kell lennie, mert ha kisebb, akkor nem fogja jól befedni a
töltelékes részt, és nem kerül alulra a csíkok vége. A töltelékes részt szépen
átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy a csíkok végei alulra kerüljenek. A
korona két végét összedugjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól
kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk.
tej keverékével. Előmelegített sütőben 180°C-on hőlégkeveréssel 25 perc alatt
szép barnára sütjük.
Készítette: Koltay
Kitti
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése