2015. március 4.

33. Tökös pogácsa


Hozzávalók:  
  • 60 dkg liszt 
  • 1 csapott ek. só 
  • 25 dkg vaj 
  • 1 tojás 
  • kb. 2,5 dl tejföl 
  • 0,5 dl tej 
  • 1 kk. cukor 
  • 3 dkg friss élesztő 
  • 10 dkg tökmag

Tetejére:
  • 1 tojás 
  • tökmag

Elkészítés: A tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük. A tökmagot egy száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd összetörjük. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük sóval, elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Amikor már szépen összeállt, hozzáadjuk a durvára tört tökmagot is. Fóliába csomagoljuk és legalább két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett deszkára tesszük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, 3 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és kb. 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Ezután a pogácsákat lekenjük felvert tojással, tetejükre teszünk 2-3 db tökmagot. Forró sütőben kb. 15 per alatt pirosra sütjük.


Készítette: Holdosi Szabina



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése